Наші дослідження

Ще германські племена сотні років тому святкували в останні дні грудня поворот сонця на літо. Їли те, що приніс урожай. Так і сьогодні: вироби з борошна, консервовані овочі та картопля – все це в тій чи іншій формі з’являється на Різдво на німецьких столах.

Ось про що нас повідомили наші німецькі друзі:
Моніка: „На святвечір у нас завжди фантастичний салат з картоплі та крабів, до якого подають грінки. В перший день Різдва ми, як правило, їмо печеного зайця з червонокачанною капустою та картоплею”.
У святвечір німці їдять відносно мало: салат чи рибу. А ось у перший день Різдва у багатьох родинах подають печеню: чи то дичину, птицю, свинину чи яловичину. Одна традиційна різдвяна страва досі дуже популярна в Німеччині – гусак". 
Зіґрід: „Традиція їсти на Різдво смаженого гусака має довге коріння. Вважаться, що 1588 року англійська королева Єлизавета як раз збиралася скуштувати свого різдвяного гусака, як надійшла звістка про перемогу британців над іспанським флотом, армадою. Відтоді в Британії на Різдво їдять гусака й саме звідти цю традицію нібито позичили німці".

Сьогодні, коли чимало німців намагаються уникати жирної їжі, дехто шукає альтернативу гусакові, як Амелі: „Раніше ми завжди їли гусака, але сьогодні віддаємо перевагу стравам, що їх можна швидко приготувати. Ми переважно їмо плавлений сир з картоплею чи фондю. Тобто страви, на які жінка витрачає небагато часу”.
Але і в родинах, де уважно рахують кожну калорію, на святковому столі точно не бракуватиме одного – солодощів, починаючи від так званої „яскравої тарілки” до традиційного різдвяного пирога. „Яскрава тарілка” – це тарілка, на якій розкладено всілякі солодощі: печиво, цукерки, горіхи, мандарини й пряники. Все можна купити в магазині, але в кого є час і натхнення обов’язково намагається зробити щось солодке самому.
Ганс: "Те, що на Різдво німці багато печуть, до речі, теж походить від германців. Печиво вважалося пожертвуванням богам, а оскільки в прадавні часи на столі мало бути все, що дав урожай за весь рік, то й сьогодні більшість різдвяних пирогів нашпиговані дарами природи: зерном, горіхами, сливами, медом, родзинками, марципанами і навіть вишневою наливкою". 

Найвідоміший у Німеччині – це різдвяний пиріг за дрезденським рецептом. Вважається, що перший такий пиріг приготував 1457 року кухар замку Гартенштайн біля містечка Торгау. До речі, якщо вірити німецьким забобонам, то пиріг не можна розрізати до Різдва, бо це приносить біду. Якщо ж його з’їсти з родиною після всеношної, це має принести захист і благословення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий